perjantai 10. huhtikuuta 2009

Margitin saari ja Szentendres

Väsytti illalla niin vietäväsi, että jäi tämä kuvien laitto ja tarinointi aamuyöhön.

Eilen aamulla siis ajelin vielä ratikalla Mrgitin saarelle. Se on piskuinen kaistale keskellä Tonavaa. Mitään muuta siellä ei ollut kuin yksi muistomerkki ja lenkkeilijöitä. Yksi tyttö veti kyllä näyttävästi jotain pilatesohjelmaa joen partaalla. Kuvasin sitä aika pitkään, ennenkuin huomasi.

Tavarat toin aamupäivällä tänne uuteen majapaikkaan. Tämä on erittäin siisti hostelli ja huoneeni on oikeastaan kaksio. Alhaalla on olohuone ja makuuparvi ylhäällä. Huone pitää luovuttaa kymmeneltä, mutta tavarat voivat jäädä tänne iltapäivään kunnes lähden koneelle.

Eilisen iltapäivän ohjelmaksi valitsin Szentendresin. Se on pikkuinen kaupunki tai kylä juuri Budapestin ulkopuolella. Entisen hostellin isäntä sitä suositteli kuin myös matkaopaskirja. Perillä oli taas tukahduttavan kuuma, mutta onneksi ei nyt isoja kukkloita kiivettävänä. Aluksi paikka näytti ihan tavalliselta kylältä, mutta kun keskusta lähestyi, huomasin että turisteista se elää. Kahdella-kolmella kadula ei ollut mitään muuta kuin rihkamaputiikkeja ja ravintoloita. Söin taas vaihteeksi langosin ja ostin tuliaiset. Itselleni Budapest-teepaidan kun maksoi vain viisi euroa ja siskon pojalle paidan myös. Paidan osto olisi tänään ollut joka tapauksessa edessä, kun joka päivä pitää vaihtaa, sen verran hiki irtoaa.

Olin lukenut opaskirjasta myös ulkoilmamuseosta, joka on kylän ulkopuolella. Sinne on tuotu ja rakennettu maalaistaloja kaikilta Unkarin kulmilta. Otin sieltä varmaan kaksisataa kuvaa ja ne on vielä osittain läpikäymättä. Sen verran sanon vain, että olipa upea paikka, parasta antia koko reissulla. Kirjoitan siitä siksi Lieksaan palattuani vielä ihan oman jutun tähän blogiin.

Mutta illaksi siis palasin taas Budapestiin, join iltakahvit Deak Terin terassilla, ostin pari mehutölkkiä ja painuin huoneeseeni. Pakko oli mennä suoraan nukkumaan. Jo junassa mennen tullen silmät lupsahtelivat väkisin kiinni ja kassi putoili lattialle.

Nyt on ohjelmassa aamusuihku ja pankkiautomaatin etsiminen. Rahat menivät nimittäin eilen turhan tarkkaan, kolikot vain taskuja painaa ja niillä ei paljon saa. Kolme tonnia (=10 euroa) kun nostan, sillä pärjään päivän hyvin. Ja yksi asia vielä eilen v-tutti. Nimittäin kun junassa aloin kaivella sitä kolmen päivän kulkulippua, huomasin että taskun pohjallahan se viikon lippukin oli - oli ollut koko ajan. Taas toistakymmentä euroa ihan hukkaan!

Mutta Lieksassa vielä lisää juttua ja yhteenveto Unkarista ja unkarilaisista. Kone lähtee 19.25, mutta sitä ennen ehdin vielä katsoa ne Budapestin vuoret, korkein siis 475 m merenpinnasta.


Pyhän Annan kirkko Batthanyillä.

Tonava Margitin saarelta päin.

Tyttö tekee jotain pilatesohjelmaa Tonavan varrella.

Parlamenttitalo Batthanyiltä nähtynä.

Juna Szentendresiin lähtee Batthanyin metroasemalta.

Aluksi paikka näytti idylliseltä kylältä.

Sitten alkoi kuvaan ilmestyä rihkamapuoteja ja terasseja.

Ja turisteja.

Keskusautiolla karvas totuus paljastui: tavallinen turistirysä!

Kuski ei suostunut kunnon kuvaan. Olisi pitänyt tehdä ensin 3000 forintin ajelu.

Matkamuistoja oli joka ovella.

Turisteja onneksi vielä vähän.

Tällä aukiolla satuin jo kuulemaan suomea ja savvoo.

Outo puu.